BELINDA BERGENHENEGOUWEN
Schoonheid, Co-Inspiratie en Afscheidceremonie

Afscheid is als een spiegel waarin de herinneringen worden gereflecteerd


Afscheid nemen doen we dagelijks van de mensen die we ontmoeten. We staan er niet bij stil dat het een afscheid voor altijd kan zijn. Een afscheid voor altijd is een momentopname. Zo’n momentopname doe je maar 1 keer.

Een goed afscheid is belangrijk voor de overledene als voor de nabestaanden. Een periode van drukte, beslissingen nemen en veel geregel breekt aan en niet te vergeten de nodige emoties die er zijn. De uitvaartondernemer is er voor om de zaken te regelen zoals de kaart, de kist, de crematorium of de begraafplaats.

Het afscheid nemen is wat de nabestaanden zelf moeten doen. Dat maakt een afscheidsceremonie nu juist belangrijk.

 

Rituelen

In ons dagelijkse leven gaan onze rituelen vanzelfsprekend. Van het opstaan tot naar bed gaan. Een ieder heeft zijn eigen rituelen. Omdat deze rituelen bij ons horen staan we er niet bij stil. Pas wanneer we uit het veld worden geslagen door een gebeurtenis gaan de rituelen niet vanzelf.

Bij het overlijden van een dierbare komen andere rituelen naar voren en staan we er meer bij stil. Wat voor rituelen had onze dierbare? Hoe willen wij hem of haar herdenken? Horen daar rituelen bij of niet? In één keer wordt je direct geconfronteerd met het woord rituelen. Een ritueel tijdens de uitvaart kan het aansteken van kaarsen zijn, maar het kan veel persoonlijker. Om het persoonlijker te maken kijken we wat hoort bij de overledene, zo wordt een ritueel een kenmerkend herinnering waar iedereen aan terug kan denken. Hoe mooi is het om terug te denken aan het laaste afscheid met een lach en een traan en met een warm gevoel van binnen dat het goed is zoals het is. 


Ritueelbegeleider

Met 25 jaar ervaring met schoonheid is het mijn passie om het ook het afscheid van het leven in schoonheid te laten zijn. Het laatste afscheid is iets wat we de rest van ons leven meedragen. Op belangrijke momenten, zoals de kerstdagen, verjaardagen, sterfdag denken we altijd aan het laatste moment van afscheid. Natuurlijk komen er meerdere herinneringen voorbij, maar de dag van het definitieve afscheid is heel tekenend. Zo ook de laatste dagen van een dierbare die afscheid neemt van zijn of haar familie.  Dit is waarin de laatste handelingen, verhalen, gevoelens noggedeeld kunnen worden. 


Uitvaart

Als ritueelbegeleider begeleid ik u naar dit laatste afscheid.  Samen zoeken we naar woord en beeld om betekenis te geven aan het leven dat geleefd is, aan het gemis dat mag zijn. Met liefde en respect en aandacht voor u en uw naasten. zo ontstaat een pallet van herinneringen. Herinneringen van een lach en een traan met een warm gevoel! 


Informatie 

Afscheid nemen is een emotionele achtbaan. Voor iedereen zijn de emoties verschillend. Om u verder van informatie te voorzien vind ik het zeer gepast om u persoonlijk te informeren over mijn werkwijze. U kunt met mij contact opnemen via telefoonnummer 06 363 429 44 of via het onderstaande telefoonnummer onder aan de site. 

 
 
 
Kaart
Opbellen
E-mail